Zimska bajka u Halštatu

Like Don't move Unlike
 
19

Iza sedam brda i sedam gora…

Iza sedam reka i sedam mora…

…bilo jednom jedno seoce po imenu Halštat.

Fotografija austrijskog sela Halštat na jezeru u zimskom periodu
Bajkoviti Halštat, Austrija

Halštat je tokom cele godine idilično i bajkovito seoce ušuškano u alpske vence. Međutim, zimi Halštat dobija neobičnu magiju. Drvene kućice i brvnare izgledaju kao da im je po krovu posut kristalni šećer, a svetlost se od ranih jutarnjih časova pa sve do uveče čudno prelama kroz oblake.  Snežni, planinski vrhovi okovali su jezero. Magla koja se spušta na jezero deluje kao da oblaci klize niz stene glečera, a boja neba se menja svakog momenta.  Ceo prizor se ogleda na površini vode i deluje potpuno nestvarno i čarobno. Već na prvi pogled obuzima vas osećaj magije i predstojeće zimske čarolije. Osećaj je potpun ako ste u Halštatu za vreme Božića i novogodišnjih praznika kada lokalci dodatno dekorišu svaki kutak dvorišta, svaki prozorski okvir, svako drvo.

Božićna dekoracija u dvorištu pored jezera
Fotografija drvenih kuća i brvnara pored jezera u Halštatu
Brvnare pored jezera nakon izlaska sunca iznad glečera Dahštajn

Još nisam video mesto tako čudno locirano kao što je Halštat. Kuće izgledaju kao da sede jedna na drugoj, izgrađene na nagibu na uzanoj obali, prilepljene kao lastavičja gnezda, ogledajući se u zelenom sjaju jezera.

Ovo su reči Franca Satorija, doktora i putopisca, prilikom posete Halštatu 1813. godine. Ovo idilično austrijsko seoce, ugneždeno u alpske vence ostaje neobično sve do današnjeg dana kada mu se nastavlja diviti i savremeni čovek. Uprkos činjenici da je deo tla potonuo u jezero 1808. godine nakon zemljotresa, i da u ranu zimu senka glečera Dahštajn pada preko cele doline, a nekim danima sunce u potpunosti nestane, ili što se lokalci znaju našaliti da ovde postoje samo dve vrste smrti- davljenje ili ona uzrokovana odronom stena- turistima su i Halštat i cela regija izuzetno atraktivni za posetu, čemu svedoče natpisi na raznim svetskim jezicima.

Opšte informacije

Halštat (Hallstatt) je seoce sa oko 1000 stanovnika koje  leži na obali Halštatskog jezera (Hallstätersee), jednog od 76 jezera u austrijskom regionu Salckamergut (Salzkammergut), a proteže se istočno od grada Salcburga do glečera Dahštajn (Dachstein). Ovo mestašce predstavlja mešavinu gotike, romantike i baroka, i uvršteno je na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Zanimljivost: Koliko je Halštat atraktivna destinacija svedoči podatak da je replika celog mesta napravljena u kineskoj provinciji Guangdung. Negde na internetu pronašla sam informaciju da su Kinezi čak angažovali i privatne detektive da posete Halštat i naprave nacrte za ovu repliku.  Na izgradnju replike  utrošeno je $960.000.000.

Fotografija jezera u Halštatu
Pogled na jezero

Kratka istorija

Halštat se često smatra jednim od najstarijih naselja u Evropi, budući da su ga još u ranom gvozdenom dobu, u periodu od 8. do 4. veka pre nove ere, naseljavala pre-ilirska, proto-keltska i keltska plemena. Nije ni čudo što samo ime Halštat potiče od keltske reči “hall”, što znači so.  Osim što je poznat po arheološkom nalazištu keltske kulture, posebnu atrakciju za turiste predstavlja i obližnji rudnik soli, koji je i najstariji rudnik u Evropi. Razvoj čitavog regiona vezan je za eksploatisanje soli ili “belog zlata”, kako je u ovom regionu popularno nazivaju. U 14. veku Halštat je postao trgovački grad, a do njega se moglo stići samo brodom preko jezera ili peške strmim stazama. To je bio način kako su pripadnici Habzburške monarhije štitili svoje rudnike soli od radoznalih očiju. 1595. godine napravljen je cevovod dugačak 40 kilometara i namenjen transportu soli, a put je napravljen tek 1890.godine uz zapadnu obalu jezera. Turizam danas igra veliku ulogu u ekonomskom smislu.

Pogled na župnu crkvu vaznesenja
Pogled na Župnu crkvu vaznesenja- simbol Halštata

Budući da vam po ulasku u Halštat treba 30ak minuta da pešice prođete ceo gradić, agencije obično ne organizuju noćenja niti zadržavanja u njemu duža od 3 sata. Obično to bude jednodnevni ili poludnevni izlet u ponudama za Beč ili obližnji Salcburg. Međutim, ako želite da osetite atmosferu  i ritam nekog mesta i kako ono diše, da porazgovarate sa lokalcima i saznate stvari koje često ne možete saznati u vodičima, provedite bar dan-dva u njemu, ako imate mogućnost za to. Pored predivno očuvanog alpskog krajolika i prirode, prava atrakcija su i istorijske znamenitosti Halštata.

Znamenitosti

Župna crkva vaznesenja (Evangelische Christuskirche) čest i prepoznatljiv motiv na poznatoj fotografiji Halštata. Sagrađena je u 18. veku u gotskom stilu, a gradnja je trajala 5 godina. Na njoj se nalazi toranj stare crkve iz 1320. godine. Turisti i blogeri iz celog sveta hrle u Halštat da naprave sad već “slavnu” fotografiju sa motivom ove crkve, koja se uzdiže pored samog jezera.

Foto-savet: Ukoliko i sami želite da ovekovečite veličanstveni prizor od koga svima zastaje dah, potrebno je da budete na pravom mestu u pravo vreme. U zavisnosti od godišnjeg doba i perioda dana sunce u određeno vreme izviruje iza glečera Dahštajn, a moja preporuka je da budete na poziciji za fotografisanje pre izlaska sunca ili tokom njegovog zalaska da bi svetlost za fotografiju bila optimalna. Najbolje mesto za fotografiju je sa sredine jezera ukoliko ste na brodiću. Ako nekim slučajem poželite da fotografišete sa kopnenog dela, prođite pored hotela World Heritage, pa kroz lučni prolaz. Idite uzbrdo i za 2 minute ste na pravom mestu. Postoji čak i agencija u kojoj možete da iznajmite i tradicionalno austrijsko odelo za potpun doživljaj i sliku kao sa razglednice.

Fotografija terase pored Halštatskog jezera
Terasa restorana pored Halštatskog jezera

Halštatski muzej  (World Heritage Museum) otvoriće vam vrata istorije i  vratiti vas 7000 godina unazad. Po ceni od €10 imaćete pristup ključnim istorijskim informacijama i kolekciji umetničkih dela halštatske kulture. Ukoliko ste smešteni u Halštatu, vrlo je verovatno da ćete u smeštaju besplatno dobiti i kartu koja vam omogućava popust za ulaz u muzej. Prilikom planiranja putovanja vodite računa da li je muzej otvoren, jer u određenim mesecima ponedeljkom i utorkom ulaz u muzej nije moguć.

Setnja kroz gradic Halstat
Istraživanje gradića. U pozadini je Marktplatz.

Rudnik soli Salzwelten– na sami vrh Halštata, odakle “puca pogled” na celi predeo,  možete doći žičanom uspinjačom po ceni od €16. Tu na 350m iznad krovova Halštata nalazi se i poznati vidikovac “Skywalk” sa izbačenom platformom za panoramsko razgledanje. Njen špic se vidi i golim okom sa glavnog trga Halštata- Marktplatz-a. Ako uz to želite posetiti i rudnik soli, cena je €30. Ovaj najstariji rudnik u Evropi sa svojim najstarijim drvenim stepenicama sada je pretvoren u muzej, a u njemu prilikom posete dobijate rudarska odela, spuštate se niz drvene tobogane, vozite se rudarskim vozićem, uranjate u svet soli i rudarskih sudbina kroz multi-medijalni sadržaj u bioskopu na 400m ispod zemlje i još mnogo toga. Na samom vrhu, samo 2 minuta šetnje do žičare,  nalazi se kafe-restorančić sa panoramskom terasom- nekadašnja Rudolfova kula (Rudolfsturm), koja je dobila ime po Rudolfu I Habzburgu, a služila je kao odbrambena kula rudnika.  Nažalost, ovu “šetnju po oblacima” nismo mogli da iskusimo jer su uspinjača i rudnik u zimskom periodu zatvoreni iz sigurnosnih razloga. Otvaranje je predviđeno u martu 2018. Naravno, postoji i opcija pešačenja stazom do rudnika soli uz Salzberg (Slanu planinu), za šta vam je, navodno,  potrebno  oko sat do sat i po.

U nekim zemljama i groblja mogu da budu turistička znamenitost.  Halštatsko groblje je odavno postalo malo i bez mogućnosti proširenja, te su iz tih razloga 10-20 godina nakon sahrane otvarani grobovi, vađene su lobanje i cevaste kosti radi uštede prostora, čišćene su i stavljane na sunce da izblede, a potom su oslikavane.  Tako je kosturnica (Beinhaus) iz 12.veka nešto jedinstveno u svetu, jer se u njoj nalazi 1200 lobanja od kojih je 610 lobanja oslikano i raspoređeno po porodicama i obeleženo datumom smrti. Kao što se grobovi ukrašavaju cvećem, tako su umetnici, a ponekad i grobari, simbolično oslikavali lobanje cvetnim vencima u znak ljubavi. Tako je hrastovo lišće simbol slave, lovor- simbol pobede, bršljan- simbol života, a ruža- simbol ljubavi. Ova tradicija započeta je 1720. godine. Više fotografija pogledajte u galeriji ispod.

Slideshow of

U galeriji iznad može se videti izgled dvorišta kapele sa pogledom na jezero kao i kosturnica. Najmlađa lobanja je 1995. godine stavljena u kosturnicu. Ona se nalazi desno pored krsta. Ta žena je preminula 1983. godine, a njena želja bila je da bude sahranjena u ovoj kosturnici. Jedan zlatni zub ostao je sačuvan. Sa sve češćim kremiranjem ne postoji više potreba za ovim vidom sahranjivanja. Danas posetioci iz celog sveta dolaze da se dive ovoj neobičnoj kolekciji.

Šta raditi u Halštatu?

Halštat vam nudi nezaboravna iskustva bilo da je leto ili zima. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora čini mi se da je Halštat leti idealno mesto za boravak u prirodi, pešačenje, planinarenje, penjanje uz stene, planinski biciklizam, paraglajding, ali pruža mogućnost i za kajaking, ronjenje i plivanje. Lokalci kažu da je voda hladna, ali čista i da se oni kupaju u jezeru. Ako niste zimogrožljivi, samo napred! Za obilazak obližnjih mesta možete iskoristiti brodski prevoz na jezeru, ukoliko niste došli sopstvenim autom. Poseta ledenoj pećini u glečeru Dahštajna, ili odlazak na vrh Kripenštajn (Krippenstein) do  vidikovca 5 Fingers – u pitanju je petostruko izbačena platforma gde ćete bukvalno imati “glavu u oblacima”. Zimi se ovde možete oprobati u pravim alpskim avanturama. Skijanje i snoubording u Austriji je, kažu, najlepše. Ako, pak, niste došli na skijanje, možete uživati u šetnjama i fantastičnom snežnom prizoru, kao što smo to mi uradili.

Brvnara na vrhu Kripenštajn, glečer Dahštajn, Alpi
Idealno mesto za osveženje ili ručak na ski stazi- brvnara na vrhu Kripenštajn, glečer Dahštajn, Alpi

Budući da je svaki vidikovac bio zatvoren tokom naše posete, vlasnica kuće u kojoj smo bili smešteni posavetovala nas je da autom odemo do  sledećeg mestašca Obertraun gde se može parkirati auto i gondolom se popeti na vrh Kripenštajn (2063m), što smo i uradili.  Mestašce je udaljeno svega 4km, što nije problem ni prepešačiti. Cena gondole zavisi od toga da li želite samo panoramu ili i ski-pas, da li je celodnevna ili poludnevna karta.  Nas je cena gondole do vrha i nazad za panoramu koštala €26 po osobi.

Ilustrovana mapa Halstata i njegove okoline
Evo i mape da steknete bolji utisak o Halštatu i njegovoj okolini, gde se nalazi gondola ili feri.

A na samom vrhu sačekao nas je spektakularan pogled koji se teško može preneti fotografijom. Tu se još nalaze restoran i brvnara, sa fenomenalnim pogledom, gde možete ručati i osvežiti se.

Vrh Kripenštajn
Na krovu sveta

Ukoliko ste kolekcionar rukotvorina ili suvenira, biće vam zanimljivo da posetite lokalne zanatlije u čijim radionicama možete posmatrati kako se izrađuju najfinije drvene rukotvorine i kupiti igračku ili suvenir za pamćenje. Na ponekom štandu znaju upaliti tamjan ne bi li privukli turiste njegovim mirisom. Baš na jednom takvom kupila sam drvenu igračku- konjić. Pogledajte fotografije u galeriji ispod.

Korisne informacije

Finansije: Ukoliko jako želite da se provozate brodićem, a cena krstarenja vam je visoka, postoji i feri, koji vas za €2,5 može prevesti na istočnu obalu jezera. Feri je ovde zamena za gradski prevoz, koji na kopnenom delu ne postoji. Ovim “3 u 1” činom uspećete da napravite slavnu fotografiju Halštata, provozaćete se brodićem po jezeru za mnogo manje novca i imaćete mogućnost da vidite i susedna mesta (Obertraun ili Bad Goisern)

U Halštatu postoji jedan supermarket za koji i lokalci tvrde da je jako skup, u šta sam se i lično uverila. Ukoliko ste u Halštat došli autom, biće vam praktičnije da se odvezete do obližnjeg mesta, koje se zove Bad Goisern, gde se nalaze i do tri puta povoljniji supermarketi. Takođe, treba znati da je radno vreme uglavnom do 18 časova.

Hrana i piće: Po savetu lokalaca,  Braugasthof je restorančić sa ubedljivo najukusnijom, a po džep vrlo povoljnom hranom. Ova taverna sa zidovima debljine skoro 1m ima dugu tradiciju od oko 700 godina. Prvobitno je bila mesto gde se proizvodila so. Sastojala se od 3 kuće, koje su vremenom spojene u jednu i konvertovane u pivnicu. Ovde sada možete probati vrlo ukusne austrijske specijalitete, a naručiti ih čak i na srpskom jeziku. Potaž od povrća, bečka šnicla i štrudla od jabuka će vas fino ugrejati nakon šetnje pored jezera. Ako želite pivo, naručite pivo salzburške pivnice Štigl (Stiegel), koja je u prošlosti otkupila prava za proizvodnju piva.

Vrh Krippenstein: Ako se odlučite da idete gondolom na visinu od preko 2000m, obavezno se obucite toplo (nepromočive zimske čizme, jakne, skafanderi).

Kako stići iz Srbije do Halštata?

Ukoliko ste iz Srbije i ukoliko vam je ovaj tekst zagolicao maštu da ste i sami poželeli da spakujete kofere, onda će vam sledeće informacije biti od koristi. Do Halštata možete stići na više načina, a ja ću vam opisati plan puta. Naravno, ukoliko imate neko pitanje, slobodno ga postavite u komentaru.

Fotografija kuće Salezberg u Halštatu
Kuća “Salzberg” u kojoj smo bili smešteni

Smeštaj: Prvo što treba da uradite je da na vreme rezervišete smeštaj. Ja sam smeštaj pronašla na www.booking.com Budući da su na ovo putovanje išle 4 odrasle osobe (2 para) i 1 beba, rešili smo da rezervišemo apartman sa 2 spavaće sobe i jednom zajedničkom prostorijom sa kuhinjom. Ukoliko ste roditelj bebe, uvek možete prilikom rezervacije da zahtevate od vašeg domaćina da vam obezbedi krevetac za bebu. Oduševili smo se kada smo pronašli kuću Salzberg, koja je svojim autentičnim izgledom doprinela prazničnoj atmosferi i celokupnom odmoru.

Znak dobrodošlice na kapiji
Detalj na ulazu u dvorište. “Willkommen” na nemačkom znači “Dobro došli”

Da biste izbegli visoke cene smeštaja u nekom turističkom mestu, pokušajte bukirati što ranije. Imajte u vidu da je uvek skuplje tokom praznika, za vreme katoličkog Božića, pa sve do 2. januara, nakon čega cene padaju, jer se turisti uglavnom vraćaju kući posle praznika.  Takođe, smeštaj u centru je uvek skuplji, pa ako vam ne smeta da malo prošetate, možete proći još povoljnije.

Prevozno sredstvo: automobil

Troškovi puta: Ono što morate da uračunate u vaš budžet su definitivno gorivo, vinjete, putarine, ali ne zaboravite i na pauze za osveženje i toalet. Najbolja mesta za pauze su Marche u Sloveniji i benzinske pumpe Petrol, gde je  kafa odlična, toalet uredan, a postoji i wi-fi.


Ruta:
Novi Sad- Ljubljana (1 noć)- Halštat ( 2 noći)- Grac- Maribor (1 noć)- Novi Sad

Noćenja u Ljubljani i Mariboru napravljena su prvenstveno da bi beba lako podnela putovanje. Inače, može se voziti u cugu do destinacije. Ukoliko imate dovoljno vremena i finansijskih mogućnosti, putovanje u Halštat možete kombinovati i sa nekim drugim atraktivnim destinacijama, kao što su Beč (2-4 dana), Salcburg (1-2 dana) ili Grac (1 dan).

Slika navigacije u autu
Ako se spremate za “road trip” bez stresa, vrlo je korisno imati navigaciju

Vinjete i putarina kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju su posebna stavka u budžetu. Nekoliko naplatnih rampi i ukupan iznos u oba smera od oko €90. Što se tiče goriva kao budžetske linije, mi se uvek pripremimo tako što na Google mapi izračunamo kilometražu i spram potrošnje goriva odredimo koliko nam je litara potrebno za auto kojim se putuje do željene destinacije i nazad.

Ne zaboravite, kada podelite zajedničke troškove (smeštaj, gorivo, vinjete itd.), cena znatno opada.

A kako Halštat izgleda kada grane sunce…

Na oficijalnom sajtu Halštata pronašla sam i ovaj fenomenalni snimak mestašca tokom letnjeg perioda, a nadam se da će moje fotografije dočarati i preneti barem delić atmosfere koju sam tamo osetila.

 

Ako te svrbe tabani i ako ti se dopao ovaj blog post, prijavi se na mejling listu i dobićeš obaveštenja o ostalim destinacijama, ideje i savete da se što bolje pripremiš za putovanje.

24 comments

  1. Dragi Gorane, hvala ti! Biće još postova, a nadam se i saradnje i zajedničkih putovanja na neku narednu egzotičnu destinaciju!

 1. Zaista divne fotografije, zanimljim tekst, lepi opisi i korisne informacije. Imala sam priliku da boravim u Salcburgu, ali nisam posetila Halstat. Sada neizostavno hocu. Hvala na odlicnim savetima👩‍⚖️

 2. Draga Danka, ništa manje od tebe nisam ni očekivala. Tekst je ooooodličan, rekla si sve što treba, a da si zagolicala i tabane i maštu – jesi. fotografije su predivne. Pratila sam ih sve na Instagramu i jedva čekala blog post. Hvala ti na ovome.

  1. Draga Nataša, hvala što me pratiš i hvala na nesebičnim rečima! Nadam se da zaista jesam ispunila tvoja očekivanja. Veliki pozdrav!

 3. Draga Danka,zaista divna priča o Halštatu,puno korisnih informacija i prelepih fotografija.
  Tekst mi je zagolicao maštu i sigurno ću posetiti ovajbajkoviti gradić☃️❄🌲

 4. Draga moja Danka, kao i uvek, tvoji opisi su toliko živopisni da čovek može da se zamisli da je već tu, skoro pa može da doživi ono što ti pišeš 🙂 Uživala sam čitajući ovaj članak i naravno poželela da sam već tamo 🙂

  1. Draga Danijela, drago mi je što sam uspela da prenesem pun doživljaj! Nadam se da ćeš i ti uskoro posetiti ovo mesto i doživeti ga na svoj način! 🙂

 5. Ja sam odusevljena! Skupljam informacije sta obici, s obzirom da idemo tamo na izlet samo. Iscitala sam dosta postova na ovu temu, ali je ovaj ubedljivo najprecizniji sa najvise korisnih informacija. Hvala puno! I jedno pitanjce…da li je izvodljivo ispenjati se do vidikovca, ici u rudnik soli I voziti se ferijem? 🙂

  1. Draga Jano, hvala na lepim rečima. Ako idete preko agencije, sve zavisi od vremena koje imate, što je naravno uslovljeno odakle dolazite (iz Salcburga, Beča itd.) jer je se mora uračunati i vreme koje vam je potrebno da se vratite u mesto gde vam je smeštaj.
   Dakle, vožnja ferijem je moguća. Brodić “Stefanie” vozi 365 dana u godini. Na ovom linku možete sve linije: linija do istočne obale gde je železnička stanica i kružne panoramske linije po jezeru. http://www.hallstattschifffahrt.at/en/ship-lines/ship-lines.html Ako vam treba raspored vožnje, evo i ovaj link http://www.hallstattschifffahrt.at/en/timetable/timetable.html
   U rudnik soli trenutno nije moguće ući. Zatvoren je sve do 3. marta 2018. Budući da se rudnik nalazi u brdu, do njegovog ulaza vodi uspinjača, koja je takođe zatvorena do 3. februara 2018. SVe zavisi od datuma kada vi putujete. Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, postoji staza i tura za planinarenje, ali trenutno je sve zatvoreno iz bezbedonosnih razloga Moja preporuka je da odmah po dolaskuu Halštat uđete u Tourist Office i tu će vas uputiti da li zatvorena staza ili ne, kako do nje i eventualno da uzmete mape. Nadam se da sam pomogla. Ukoliko imate još neko pitanje, tu sam. 🙂

 6. Fenomenalan clanak Danka, hvala na podeljenom iskustvu i toliko korisnih saveta! Ne samo da je lepo napisan nego i vrhunski predstavljen i obogacen slikama i videom. Pitanje u vezi puta, da li vas je put preko Slovenije izasao povoljnije nego preko Madjarske? Vidim da Google racuna isto trajanje za malo vecu kilometrazu i manji broj granicnih prelaza na strani Madjarske. Interesuje me odnos troskova vece kilometraze naspram bezobrazno skupih vinjeta u Hrvatskoj.

  1. Dragi Damjane, svi ovi divni komentari čine me jako srećnom, pogotovo ako mogu biti od pomoći. Dakle, u Hrvatskoj ne plaćamo vinjete, ali putarina na naplatnim rampama je izuzetno visoka. Mislim da je jeftinije ići preko Mađarske,ali nisam uradila detaljnu računicu odnosa putarine i kilomtraže, budući da je nama u kod ovog putovanja konkretno u interesu bilo da idemo kraćim putem zbog bebe. Mogu jedino da prenesem šta su rekli drugari koji vode stranicu http://jeftinoputuj.com i svakodnevno istražuju za nas jeftine aranžmane. To je da “iako je put duži za 30ak kilometara putarine su znatno povoljnije tako da ćete platiti 10€ vinjetu u Mađarskoj i 9€ u Austriji za 10 dana.”

  1. Poštovani, ovo putovanje bilo je organizovano pre par godina, pa ne mogu da tvrdim kakve su trenutno cene. Ali Halštat je sada već postao visoko prometno mesto od strane turista, čak i prezasićeno što se tiče lokalaca. Sećam se da je vlasnica kuće koju smo rentali davala savet za kupovinu namirnica u marketima zbog skupljih cena u restoranima. Što se tiče restorana i kafića ja koristim aplikaciju Foursquare gde se mogu iskopati vrlo korisne informacije, među kojima budu i cene. Što se tiče suvenira, malo su skuplji, ali vrlo kvalitetni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *