Kajaking- vodič za početnike | Istražite dunavske rukavce kajakom

Like Don't move Unlike
 
12

Kajaking je jedna od najlepših aktivnosti na vodi koja vam donosi nalet pozitivne energije, bez obzira da li veslate rečnim rukavcima, brzacima, na jezeru, niz vodopade ili na moru. To je sjajan način da se približite prirodi i sagledate svet oko sebe, tiho se krećući kroz ušuškane pejzaže i posmatrajući prizore koje mnogi ljudi nikada neće uživo videti. Nije ni čudo što su kajaci popularni širom sveta.

Istorija i tipovi kajaka

Reč “kajak” potiče još iz perioda kada su Inuiti, eskimska plemena, svojim lovačkim čamcima pokušavali da se neprimetno i tiho prišunjaju plenu tokom lova. Ove drvene čamce omotavali su životinjskom kožom ili su ih pravili od kitove kosti, ali vremenom kajaci su počeli da se prave od savremenijih materijala, poput plastike ili karbonskih vlakana.

Pored razvoja u izradi došlo je i do razvoja u dizajnu, te danas razlikujemo različite tipove kajaka u zavisnosti od mesta gde veslač sedi.

  • Sit-in kajak (veslač do pola struka sedi u kajaku)
  • Sit-on-top kajak (veslač sedi na kajaku i celim telom je napolju

Kajake možemo deliti i po nameni: kajak za rekreaciju, polo kajak, kajak za mirnu vodu (nestabilan i brz), slalom kajak (stabilan i okretan), rečni kajak za brzake, surf kajak, kajak za ture i ekspedicije (stabilniji i sa većim prtljažnikom) itd. 

Gde može da se uči kajaking?

Pedaleros tim: Milenko i Dajana
Pedaleros tim: Milenko i Dajana

Sam početak je prilično lak za učenje, budući da je kajaking široko rasprostranjen. Postoje mnoga mesta gde možete da se oprobate u vožnji kajaka u Srbiji, a ja ću vam ovde predstaviti ekipu u Novom Sadu od kojih sam ja učila i sa kojima rado idem na ture po dunavskim rukavcima. U pitanju je Pedaleros Kayak Tours Serbia, ekipa koja ne samo da organizuje kajak ture, nego i iznajmljuje i prodaje kajake i prateću opremu u svom Pedaleros šopu koji se nalazi u Novom Sadu na Sunčanom keju 13, u zgradi veslačkog kluba ‚‚Danubius 1885″. Pedaleros ekipu čine Milenko i Dajana. Milenko je dugogodišnji kajakaš, trener ženske reprezentacije u kajakingu i personalni trener, a Dajana, koja je dva leta živela i radila na Aljasci, do kraja meseca će postati master turizmolog. Od njih možete naučiti mnogo toga i čuti interesantne priče o životu na reci. Dovoljno je da odete na samo jednu turu i uvek ćete želeti da ponovo veslate sa ovim kul ljudima i budete deo njihove kajakaške zajednice.

Kako izgleda prva kajak tura dunavskim rukavcima?

Slika obuke za kajaking na Dunavu
Kratka obuka u tehnici veslanja pre spusta

Ture se organizuju uglavnom vikendima, ali Pedaleros ekipa je uvek otvorena za dogovore. Jedna od najpopularnijih tura ovoga leta je tura Beočin- Novi Sad. Počinje u 16 časova, vesla se nizvodno, a spust traje 4 sata. Minimalan broj prijavljenih učesnika je 5, a maksimalan 17. Veslače i kajake do Beočina prevozi kombi, gde se prvo održi kratka obuka od strane stručnog tima. Oni vas upute kako se sedi u kajaku, kako se pravilno drži veslo i na šta sve treba da obratite pažnju tokom spusta. A onda kreće prava avanutura.

Voznja kajacima po dunavskom rukavcu

Tokom grupnog spusta prave se pauze na idiličnim mestima, kao što je Rakovački Dunavac. Zaustavlja se na najlepšim plažama Dunava u tom delu radi kupanja i osveženja uz piće, pa se nastavlja dalje. Upravo ta mesta su najinteresantnija, jer su dunavski sprudovi i ostrva kupačima inače nedostupni. Kajak vam omogućava da dođete na mesta gde se gnezde labudovi i patke, gde se čaplje kriju u trsci, gde vojvođanski pecaroši love ribe. Pored vas će se smenjivati slike šuma na obali i Fruške gore u daljini, a na pojedinim obalama videćete postavljene šatore ili sagrađene sojenice onih najiskusnijih lokalaca koji Dunav i njegov okoliš poznaju kao svoj džep.

Saveti za početnike i prvu vožnju kajakom

  • Izaberite pravi kajak. Za početnike je uvek bolji onaj ravniji gde se sedi na kajaku, a ne u kajaku, pogotovo ako ćete veslati na jezeru ili mirnoj reci. Oni su dosta stabilniji i smanjujete šansu da se prevrnete.
  • Ukoliko ne umete da plivate, ne odustajte od kajakinga. Samo tražite prsluk i spremni ste. Čak i dobri plivači ne znaju da li će i u kom trenutku upasti u vodu. Nije sramota nositi prsluk, baš naprotiv- poželjno je.
  • Sedite pravilno na kajaku, nemojte da se pogurite, napravite ugao od 90 stepeni, manja je verovatnoća od upale mišića.
  • Jedno veslo se drži obema rukama, hvatate u širini ramena. Kada veslo spuštate u vodu, zakošeni deo treba da uđe u vodu prvi, a zatim i ravniji deo (bez brige, pre spusta se svakako održi kratka obuka). Veslate naizmenično obema rukama.
  • Iako postoji prtljažnik u koji voda ne dospeva, nije 100% garantovano da voda uopšte neće ući. Zato bi bilo dobro da imate nepromočivu vreću u koju ćete staviti sve ono što želite da ostane suvo tokom spusta (telefon, kamera, zvučnik itd). Postoje i najlonske prozirne futrole za telefone koje možete pronaći u prodavnicama sportske opreme. Nepromočive vreće možete pronaći i u Pedaleros Shopu, Beosportu, InterSportu, a najlonsku futrolu za mobilni telefon pronašla sam u Biciklani u Novom Sadu za nešto više od 200 dinara.
  • Uvek ponesite suvu odeću i peškir u koje ćete se preobući posle veslanja. Takođe, ponesite zaštitu od sunca (kremu, labelo, naočare, šešire ili kačkete). Uvek je dobro imati flašu vode za piće sa sobom, jer ture traju 4 sata. Eventualno, može neki sendvič, jabuka, čokoladica ili bonžita ako poželite da se zasladite tokom pauze.
  • Ukoliko želite unapred da istražite različite načine veslanja, evo link za sajt Expert Advice, gde možete videti smerove u kojima se vesla na fotografijama.
Zabava na plažama Rakovačkog Dunavca.
Zabava na plažama Rakovačkog Dunavca.

Benefiti kajakinga

Iako kajaking nije fizički teška aktivnost, ipak unapređuje snagu tela i dobra je vežba za grudne, stomačne, leđne i ramene mišiće. Dok ste na vodi i suncu, vaše telo apsorbuje prirodni vitamin D. Koordinacija vesla pomaže da vežbate fokus i zaboravite na brige. Zvuk vode smanjuje stres, a priroda oko vas će vas u potpunosti preporoditi. Moglo bi se reći da je kajaking poput meditacije. Kajaking je potpuno ekološka aktivnost, a sadrži i socijalni aspekat jer veslate u grupi i negujete dug zajedništva.

Labudovi su veoma česta slika na Dunavu. Ipak ne približavajte im se previše, jer mogu postati agresivni.

Zašto ne smete propustiti turu kajacima?

Slika veslača na kajaku dok leži i odmara
Na kajaking možete da ponesete zvučnik i da kulirate na vodi uz omiljene melodije

Nekada se najneverovatnija mesta ne može doći peške. Neka to ne bude slabost, nego prilika da se upustimo u avanturu i doživimo nešto nesvakidašnje. Hajde da otkrijemo ta skrivena mesta iz drugačije perspektive. Upravo ta perspektiva je ono što kajaking čini potpuno autentičnom aktivnošću na vodi i iskustvo je neuporedivo lepše u odnosu na ono kada ste samo kupač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *