Highlander avantura – planinarski izazov

Like Don't move Unlike
 
0

Neke stvari u životu jednostavno moraš iskusiti, a Highlander avantura je upravo jedno takvo životno iskustvo. Ova tura povešće te neutabanom stazom do veličanstvenih predela i neponovljivih prizora koje ćeš pamtiti ceo život – izlasci i zalasci sunca na vrhovima, polja majčine dušice i irisa i njihovi intenzivni mirisi, divlje jagode i borovnice na svakom koraku, i nabujale reke… Da li ti zvuči primamljivo?

Šta je Highlander avantura?

 

Highlander je planinarski izazov i avantura u kojoj upoznaješ divlje i neistražene predele otkrivajući gorštaka u sebi, baš na tim zabačenim stazama. 

Highlander avantura, Srbija
Pešačiti kroz prirodu znači svedočiti hiljadama čuda.

Ovaj planinarski događaj osnovali su planinari entuzijasti u Hrvatskoj istražujući Velebit, a sada je Highlander franšiza – planinarski avanturistički događaj koji se organizuje u najlepšim nacionalnim parkovima širom sveta i njihovim prepoznatljivim pejzažima – prirodnim lepotama koje su specifične za zemlje u kojima se Highlander održava. Od Blidinja u Bosni i Hercegovini, Velebita i Medvednice u Hrvatskoj, do Triglava u Sloveniji, ali i u Francuskoj, Grčkoj, SAD-u, Engleskoj, Maroku, Egiptu, Gruziji… Na najrazličitijim terenima, od vrhova legendarnih planina, poput Alpa i Olimpa, do pustinjskih dina, putuješ kroz spektakularne pejzaže i doživiš prirodu u njenoj sirovoj formi i raznovrsnosti. 

U Srbiji, Highlander avantura organizuje se na Staroj planini, a izazov traje 2, 3 ili 5 dana, u zavisnosti od dužine rute za koju se registruješ. Ove rute vode te kroz najlepše delove mistične Stare planine – od kamenog sela Gostuša, preko Arbanaškog kladenca, kroz guste šume i puteljke, pored vodopada čija voda silovito pada u kaskadama, do najlepših vidikovaca gde u poslepodnevnim časovima možeš podići šator i doživeti narandžasti zalazak sunca.  

Kako se postaje Highlander ili gorštak?

Highlander avantura i kampovanje u Srbiji na Staroj planini
Podizanje hotela od milion zvezdica

Umesto hotela, spavaš u šatoru ili pod otvorenim nebom – moglo bi se reći u hotelu od bezbroj zvezdica. Umesto jorgana – noću te greje vreća za spavanje koju preko dana nosiš na leđima dok hajkuješ od čekpointa do čekpointa, od kontrolne tačke do kontrolne tačke, koje su obeležene na mapi koju pratiš tokom ovih nekoliko dana avanture. Budiš se sa prvim pticama, pakuješ svoj ranac i nastavljaš dalje, do cilja, gde te čeka ekipa avanturista i žurka, na kojoj dobijaš sertifikat i zvanično postaješ highlander – gorštak!

Highlander izazov nije fizički lak, ali ne moraš biti iskusni hajker i planinar. Potrebno je da voliš prirodu, da vodiš aktivan način života i da neguješ u sebi svetskog putnika. Uz dobru pripremu i planiranje, svi možemo postati Gorštaci. Nema pobednika, samo učesnika – jer ovo nije trka, već avantura i izazov. 

Highlander avantura: šta sve možeš očekivati?

Highlander avantur na Staroj planini i prolazak kroz potoke i reke STare planine

Budući da ova avantura podrazumeva pešačenje uzbrdo i nizbrdo, zatim kampovanje u planinskim uslovima gde možeš očekivati da ti se smene sva godišnja doba samo u jednom danu, ozbiljna priprema je obavezna. Potrebno je da predvidiš sve moguće scenarije koji mogu da te zadese tokom ovih nekoliko dana i da u svom rancu imaš stvari koje će ti biti neophodne. S druge strane, budući da sve vreme svoj ranac nosiš na leđima i prilikom uspona, vodi računa da se ne preopteretiš. Udobne i nepromočive planinarske cipele, čeone lampe, kabanice samo su deo obavezne opreme jer nikad ne znaš da li će baš u momentu podizanja šatora pljuštati kiša…

Kako su do sada izgledale Highlander rute na Staroj planini?

Iako sam dugogodišnji hajker, svoje prvo Highlander iskustvo stekla sam 2022. U momentu registracije bile su ponuđene 3 rute.

Highlander Experience

Kao što i samo ime kaže, ova ruta daće ti iskustvo i uvid u ovaj stil života i idealna je polazna osnova za početnike. Sa svojih 25km ova ruta idealna je za avanturiste početnike, ali je pogodna i za one iskusnije planinare koji su ipak zbog posla i radnih obaveza radnim danima zauzeti. Highlander Experience traje samo 2 dana i to tokom vikenda. Dva dana i jedna noć u ovim gorštačkim uslovima pomoći će ti da napraviš iskustvo koje ćeš pamtiti ceo život i spram koga ćeš shvatiti da li je ovaj životni stil za tebe. 

Highlander 55

Nešto duža ruta je Highlander 55, gde se prelazi 55km kroz spektakularne predele, a traje 3 dana i 2 noći. Ukoliko si u prilici da uzmeš produženi vikend, a pogotovo ukoliko već si već iskusio kraću rutu, vreme je za novi izazov. 

Highlander 100

Highlander 100 je ruta na kojoj se prelazi 100km za ukupno 5 dana i možda čak i najlepša ruta jer sadrži najveći broj lokacija na Staroj planini koje vredi videti. Stara planina obiluje prirodnim lepotama i 2 dana nisu dovoljna da se sve one vide i obiđu. Na ovoj ruti upoznaćeš skoro sve najlepše kutke ovog nadaleko čuvenog parka prirode i doživeti jedinstveno planinarsko iskustvo ovog kraja zbog različitosti lepote predela kroz koje se prolazi. Ali, za ovu rutu treba ozbiljna kondicija i spremnost, pa ukoliko si apsolutni početnik u hajkingu, kampovanju ili planinarenju, ukoliko nisi dovoljno fizički spreman, možda ova ruta nije optimalna za tebe. 

Kako se pripremiti za Highlander avanturu na Staroj planini?

Od momenta registracije, pa do polaska na Staru planinu, Highlander tim je tu da te pripremi za ovu avanturu. Kompletan itinerar i plan puta, kao i saveti za pakovanje ili kako izabrati adekvatne planinarske cipele dobijaš direktno u inboks svog mejla, a kao učesnici, mi smo dobili priliku i uživo da postavimo sva pitanja tokom Zoom poziva na kome su prisustvovali organizatori i ostali učesnici. Bezbednosti i mera predostrožnosti nikada dosta, te se u nekoliko navrata govori o tome, a na samom startu u okviru startnih paketa, postoje mape sa rutama i svim osnovnim i servisnim informacijama i u papirnoj verziji. Postoje i neka pravila i obavezni deo opreme bez koje se ne polazi. Koliko je vode neophodno obezbediti u rancu, ima li na čekpointu interneta i koji deo opreme je obavezno imati – samo su neka od pitanja kojima se organizatori i učesnici zajedno bave mesecima pre starta.

Kakva oprema ti je potrebna? 

Highlander Srbija, lekovito bilje na Staroj planini
Stara planina bogata je grmovima majčine dušice i drugim lekovitim biljem

Na ovu avanturu prijavila sam se u okviru tima od četiri učesnika. I naše pripreme bile su vrlo detaljne i trajale su dugo. Kampovali smo i ranije, ali oprema koju smo imali bila je za drugu vrstu kampovanja – to je ono klasično kampovanje kada podignete šator i danima ste na jednom mestu. Za takvu vrstu kampovanja poželjno je da je oprema udobnija, pa je samim tim glomazna i teška. To nije idealna opreka za Highlander. Idealna oprema za Highlander avaturu je TREK oprema koja je minimalna i dosta lakša, što će vam olakšati uspon prilikom nošenja ranca. 

Saveti za pripremu pre Highlander avanture

  1. Simuliraj Highlander uslove! Napuni ranac kompletnom opremom i kreni u pešačenje. Ako ti je teško sa tom težinom na ravnom, uspon će biti teži. Izbaci iz ranca sve što je potencijalni višak i nastavi da vežbaš više puta nedeljno. Idealno bi bilo da imaš priliku otići na obližnju planinu. U suprotnom, i teretana može pomoći. 
  2. Testiraj opremu u stvarnim životnim situacijama. Ako imaš nove planinarske cipele, obavezno ih nosi kako bi se razgazile i kako ti ne bi napravile nepotrebne žuljeve tokom planinarenja. Ukoliko si u prilici, probaj da postaviš šator. Meri vreme koje ti je potrebno za postavku, kako bi vreme pravilno rasporedio i kako bi znao koliko ti je vremena potrebno za postavljanje pre mraka. Kiša dodatno otežava postavljanje šatora, pa savetujem da sve veznice pripremiš unapred kako bi sebi ubrzao i olakšao ceo proces. Ako si u mogućnosti, prespavaj u šatoru barem jednu noć pre samog događaja za finalnu proveru.

    Kampovanje na Highlander Srbija
    Noć u šatoru – iskustvo za pamćenje
  3. Dobro se informiši o vremenskoj prognozi. Pripremi se za sve uslove tih dana. Pripremi rezervne komade i čuvaj ih u nepromočivim vrećicama unutar rančeva. Planina je to! Očekuj kišu barem jedan dan. Ipak, nemoj da se nerviraš zbog toga. Kiša je deo prirode, i na to ne možemo da utičemo. Ono što možemo je da se pripremimo najoptimalnije. 
  4. Nabavi korisne gedžete. Solarni punjači za telefone uvek dobro dođu, pod uslovom da postoji signal, jer na pojedinim delovima Stare planine nije retkost da se telefonski signal se i izgubi. Takođe, budući da se Stara planina proteže uz Bugarsku, postoji mogućnost i da ćeš “ući u roming”, pa nije loše da preuzmeš “oflajn” mape ili da imaš voki-toki kako bi komunicirao sa članovima svog tima ukoliko se desi da se razdvojite ili da vam je potrebna pomoć gorske službe.
  5. Detaljno prati uputstva organizatora. To su ljudi koji imaju bogato planinarsko iskustvo i koji ove rute prolaze više puta godišnje, bez obzira na godišnje doba. Svaka preporuka organizatora stoji iza godina iskustva stečenog na ovim stazama. Učestvuj na organizovanim Zoom pozivima i postavi sva pitanja koja imaš na vreme. 

Ukoliko želite još bolje da se pripremite za Highlander avanturu, na ovom linku pročitajte dodatne savete za bezbedan boravak u prirodi.

Stara planina, Srbija - Highlander avantura
Tim Razdanjivanje pod punom opremom: Aleksandar Vučković, Danka Vučković, Danijela Bošnjaković, Josip Bošnjaković (s leva na desno)

Da zaključimo…

Pored toga što ti Highlander pruža iskustvo kao nijedno drugo, što ćeš upoznati istomipljnike i zaista cool ljude, on te i uči važnosti života u skladu sa prirodom i njenog očuvanja za buduće generacije. Filozofija iza Highlander avanture ogleda se u rečenici koja stoji kao njen moto:  “LEAVE NO TRACE” i ključna je u našem odnosu prema prirodi. Reke koje teku Starom planinom su kao krv koja teče našim venama. Mi smo deo prirode, a priroda je deo nas i utkana je u naš kod. Highlander Serbia je tu da na to podseti i one koji su to možda zaboravili. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *