Uvod u Maroko- Zemlju kontrasta

Like Don't move Unlike
 
24

Maroko- čudesni svet Berbera

„Zemlja kontrasta“ je jedan od najčešćih opisa koji ćete pronaći  u svakom vodiču za Maroko. Ovo je zemlja čarobnih lampi i letećih tepiha, zemlja pustinje i oaza, zemlja krotitelja zmija i berberskih pripovedača, začina, šarenih pločica i mozaika. Ovo je zemlja koja za vas uvek ima bolji plan nego što i sami možete da zamislite, samo ukoliko ste dovoljno smeli da joj se prepustite. Zemlja u čijim se medinama  morate izgubiti, da biste se mogli pronaći.

San ili java?

Sećam se dana kada sam sa prijateljicom sedela na kafi i, prekopavajući po “koferu uspomena” sa zajedničkog putovanja, razgovarala o svim tim divnim i zabačenim mestima koje bismo i nas dve želele videti . Iako većina ljudi sanja o staroj gospođi Evropi, mi Evropljanke, sanjamo o malo egzotičnijim mestima: piknik na Velikom kanjonu Kolorada, splavarenje po brzacima novozelandskih pećina, ronjenje duž koralnog grebena u Crvenom moru i, naravno, Maroko. Istok me je oduvek privlačio, i čini mi se, još tog poslepodneva znala sam da će moj san o Maroku postati java.

Prošlo je nekoliko godina  i nekoliko putovanja kada su počeli da se pojavljuju neki „znaci“ kako ja volim da nazivam te koincidencije koje me samo u moru događaja i informacija vrate k sebi i podsete na obećanja i ciljeve koje sam sama sebi još ranije zadala. Bio je tu jedan dokumentarac na TV-u o čudnovatim zanatlijama, Berberima, i njihovim šarenim pločicama, tepisima, ćupovima. Zatim, samo su odnekud iskočile slike prijateljice iz Londona  koja je sa svojim mužem posetila Ait Ben Hadu,  a potom i prelistajući knjigu 501 destinacija koju morate posetiti, pogled mi se izgubio u plavetnilu gradića Šefšajen na severu Maroka. Jasno je da je to bilo dovoljno da me zaintrigira ponovo i da počnem sa svojim detaljnim online istraživanjem. Preplitala su se tu razna pitanja: Kako pronaći jeftin let za Maroko? U koje doba godine i na kojim plažama Atlantskog  okeana se može spaziti ružičasti flamingos? Kada je najbolje posetiti pustinju? Koji  outfit-i  su obavezni za poneti? Kako se iscenjkati za berberski tepih? Kako spakovati sve suvenire u jedan kofer bez doplate? Šta sve morate znati pre odlaska u Maroko? Kako obići i videti apsolutno sve za 10 dana?

Maroko na 3 načina

Slika Filma Sex and the City 2 - sniman u Maroku iako se radnja filma odvija u Abu Dabiju
Film Sex and the City 2 sniman je u Maroku iako se radnja filma odvija u Abu Dabiju

Nakon višednevnog istraživanja shvatila sam da postoje tri načina na koji možete da doživite Maroko:

  1. Luksuzni Maroko sa Instagrama i blogova, u kome ćete se osećati kao naše omiljene Njujorkerke iz filma Sex and the City 2 (koji je inače i sniman u Maroku i njegovim najluksuznijim palatama- hotelima gde borave svetske zvezde)
  2. Maroko on budget (smeštaj se nalazi na licu mesta, od stvari nosite jedan ranac, bekpekerska varijanta)
  3. Mix egzotičnog raskoša i studentske avanture – moj izbor .

Prvi utisak

Avion za Marakeš poleteo je u 6.35h iz Bergama,simpatičnog gradića blizu Milana. Na aerodromu smo morali biti dva sata ranije, a sam let smo prespavali. S vremena na vreme bih se trgnula kad bih čula neku objavu stjuarta na razglasu, i bacila pogled kroz prozor… oblaci… more… pustinja… Marakeš! Slećemo na Menara Airport u 9.15 po marokanskom vremenu (10.15h u Srbiji).

Danyaontour sletela na Menara aerodrom u Marakesu
Ushićenje- jer avantura počinje!
Aerodrom Menara u Marakešu
Aerodrom Menara u Marakešu

Sam aerodrom je vrlo modernog dizajna sa orijentalnim elementima i podseća na vremensku mašinu, a taj osećaj putovanja kroz vreme pratiće nas kroz celu zemlju. Na izlazu iz glavnog hola postavljena su 2 štanda na kome se besplatno dele kartice za mobilni telefon- marokanski broj telefona sa besplatnim minutama , SMS-ovima i ineternetom . Vrlo korisna stvarčica, a ispostaviće se kasnije da je čak i neophodna. Uskačemo u gradski bus za 60Dh i voilà! Eto nas u jezgru grada- trg Jemaa el-Fna. Pozivamo telefonom našeg domaćina Jusufa da dođe po nas. Mesto sastanka- Café Paris pored male džamije. Pitamo ga hoće li nas prepoznati u moru ljudi. Jusuf odgovara: „Teško je ne primetiti vas! Verujte, vidi se razlika!“
Prolazimo sa Jusufom kroz suk, kako nazivaju pijacu, krećemo se kroz lavirint krivudavih i uskih uličica, skrećemo još užu uličicu. Sokačići uski, ali krcati pešacima, skuterima, magarcima, pa čak i koji kamiončić uspevaju da proguraju tuda. Ulazimo u naizgled neugledni deo, kad tamo- Riad Alkaderi – oaza mira.

Riad Alkaderi, Marakeš
Riad Alkaderi, Marakeš
Riad Alkaderi Kornjace
Dobrodošlicu u riad su nam priredile i dve kornjačice

Ušuškan u srcu medine iza masivnih, drvenih vrata, a opet daleko od vreve grada. Mir i tišina. Pozdravlja nas domaćica Hadidža, uvodi nas u patio dvorište i donosi srebrni poslužavnik sa čajnikom i dve staklene čaše. U znak dobrodošlice sipala nam je tradicionalno piće, čaj od nane, precizno odižući čajnik lagano i visoko, a tanki i žuboreći mlaz hladio je vreli čaj . Intenzivni ukus vrlo slatkog čaja od nane odmah nas je resetovao i osvežio. Uvedoše nas u rashlađenu sobu orijentalnog dizajna. Sve je podsećalo na Šeherezadine priče iz 1001 noći. „Ovo je sada vaša kuća!“, rekoše nam, a mi smo se zaista tako i osećali.

Tradicionalni marokanski posluzavnik i cajnik zacaj od nane
Slatki čaj od nane- tradicionalno marokansko piće
Riad alkaderi posluzenje dobrodoslice
Riad Alkaderi, Marakeš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *