13 savršenih poklona za osobe koje vole putovanja

Like Don't move Unlike
 
16

Sigurna sam da u svom okruženju imate nekog ljubitelja putovanja i pustolova koga biste rado obradovali poklonom! Ali nije uvek lako izabrati savršen poklon. Ako još uvek razmišljate koji je idealan poklon za njih a da će im tokom putovanja stvarno i koristiti, onda ste na pravom mestu. Budite originalni i pobrinite se da vas se ta osoba seti na svakom putovanju. Ovde ćete naći 13 savršenih ideja kako da obradujete osobe koje žive za putovanja, bez obzira na to koliki vam je budžet.

1. Jastuk za putovanja

Slika putnog jastuka
Ovaj Carpisa jastuk sa ima navlaku koja se lako skida pre pranja

Bilo da putujemo danju ili noću, tokom dužih putovanja uvek je prijatno imati neko toplo rame. Mekani putni jastuk  će, takođe, pružiti potporu i održavati glavu i vrat putnika u ergonomskoj poziciji za spavanje, pogotovo ako je napravljen od “memori” pene i presvučen je prijatnom plišanom tkaninom koja je periva. Ovakav poklon učiniće da se lakše prebrodi duže putovanje (posle koga biste inače bili slomljeni) i da se na destinaciju stigne koliko-toliko odmornije. Osoba koju želite da obradujete ovim poklonom je verovatno iskusni putnik, ali uvek možete da uradite  ono nešto da njihovo sledeće putovanje učinite barem malo lakšim ili udobnijim.

2. Prenosivi punjač za mobilni telefon

Svima nam se desilo da nam baterija za mobilni telefon “iscuri” kada nam najviše treba, pogotovo što se naši životi odvijaju baš na telefonu: treba da potvrdimo check-in za let ili rezervišemo smeštaj dok smo još u putu, da na mapi proverimo direkcije do hotela, da pošaljemo poslovni mejl, da pozovemo hitnu pomoć, ili prosto, da zabeležimo sve te lepe destinacije i bitne momente koje sa nekom osobom delimo. Prenosivi punjač nikada nije na odmet! Ako mene pitate, u svaki džep staviti po jedan. 🙂 Pogotovo ako ste zavisnik od interneta i koristite svaku konekciju da proverite novopristigle notifikacije, lajkove, poruke… Ova pametna tehnologija olakšaće vam život u (možda baš) ključnom momentu.

3. Sitnice za ručni prtljag

Fotografija sadržaja ručnog prtljaga
Sitnice za ručni prtljag

Uvek možete napraviti i personalizovani poklon- paket koji će sadržati sve te sitnice koje putnicima stanu u ručni prtljag, a koje su uvek potrebne: slušalice- da putovanje prođe uz muziku i adekvatno raspoloženje; kabanica- za “ne daj bože”; čepići za uši i maska za spavanje- za one kojima je potreban “beauty sleep”; vlažne maramice i sredstvo za dezinfekciju, ali vodite računa o dozvoljenoj mililitraži; knjiga za ubijanje dosade ili vodič za destinaciju na koju osoba putuje; novčaničić za sitniš koji se uvek zagubi; rasklopivi ceger ili torba, koji je uvek koristan prilikom šopinga, plus je “eco-friendly”. Jedan mali dodatak, ubacite i koji novčić ili novčanicu da se nađe putniku “in case of emergency” 😉

4. Futrola za pasoš

Ako se često putuje, korice pasoša umeju da se iskidaju i oštete. U današnje vreme omoti za pasoše se prave od raznih materijala i mogu biti često i personalizovani do te mere da se odštampa i ime putnika, neki popularni hešteg, ili čak da se zakači interesantna značka u obliku planete ili aviona. Bilo da je futrola od kože, skaja ili kartona, jednobojna ili šarena, korice pasoša će duže da traju. Pasoš sa omotom se uvek lakše pronalazi u torbama i ručnom prtljagu, a može da bude i lep detalj na slici za Instagram koje svi volimo da objavimo kada krećemo na putovanje. Osim toga, omoti za pasoše uglavnom sadrže i pregrade za platne kartice, boarding pass ili čak novac.

5. Putnička pegla

Slika putne pegle
Putna pegla (Emmezeta)

Čak i kada putujemo zatreba nam pegla. Putničke pegle su izuzetno praktične stvarčice. Sklopive su, kompaktne i staju u jedan neseser. Ne zauzimaju dosta prostora u koferu i nisu teške. Idealan je poklon za one koji se spremaju na poslovna ili malo ekskluzivnija putovanja, kada je potreban nešto prefinjeniji izgled za sastanak ili restoran i opeglana košulja ili haljina. Kao i kod redovnih pegli možete da birate boju, snagu grejne ploče, veličinu i model. Ja posedujem nešto stariji model, a danas već možete pronaći čak i mini pegle na paru. Peglu sa slike pogledajte na sajtu Emmezete  ili u njihovoj radnji.

6. Internacionalni adapter

Za sve one koji se kreću internacionalno i koriste elekroniku, ova stvarčica će biti veoma korisna. Ovakav adapter omogućava priključivanje električnih uređaja na struju bez obzira na to da li ste u zemlji gde su utičnice drugačije od ovih koje koristimo u Srbiji. Uvek je bolje da adapter sadrži više opcija, poput USB ulaza za vaše mobilne telefone.

7. Set praznih bočica za putovanja- travel kit

Slika seta praznih bočica za putovanje
Travel Kit je posebno koristan za letove

Uvek treba biti spretan  kada je u pitanju pakovanje ručnog prtljaga, pogotovo ako se putuje avionom. Iz bezbedonosnih razloga avio-kompanije imaju pravila i limite koji se tiču tečnosti. Vrlo često putnici zaborave na ova pravila i spakuju svoje gelove, kreme i slično, a potom budu prinuđeni pre leta da ih bace. Za sve one koji preferiraju da uvek  imaju uz sebe svoje omiljene proizvode, set praznih bočica sa dozvoljenom mililitražom biće vrlo praktičan poklon. Lilly, Carpisa ili Sephora su neka od mesta gde možete pronaći ovaj korisni  “travel kit”.

8. Kurs jezika

Ukoliko znate da se neki putnik entuzijasta sprema za putovanje bilo koje prirode, jasno je da će  koristiti situacijski jezik kako tokom putovanja, tako i na samoj destinaciji- konverzacija na železničkoj stanici, aerodromu, u hotelu, na ulici, u trgovini, apoteci, banci itd. Kurs jezika je veoma vredan, koristan i originalan poklon za bilo koga ko voli učenje i rad na sebi. Postoji bezbroj škola stranih jezika i edukativnih centara koji pokrivaju jezike od engleskog do japanskog. Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa stranim jezicima, slobodno mi pišite. Budući da sam diplomirani profesor engleskog jezika mogu vam pomoći ili vas uputiti dalje. Takođe, pratite i moj IG profil jer petkom je tema dana učenje engleskog jezika, a možete zapratiti i hešteg #englishclubonfriday .

9. Navigacija za automobil

Slika navigacije u autu
Ako se spremate za road trip, vrlo je korisno imati navigaciju

Za sve one koji su često na 4 točka i sami svoji vozači prelazak u “roming” znači gašenje prenosa podataka i kraj Google Maps navođenja. Postoje i “offline” mape, ali iz iskustva znam da je mnogo zgodnije imati navigaciju koja se postavi iznad instrument table automobila i koja se uz redovno ažuriranje zgodno koristi tokom samog putovanja. Ako mene pitate, sjajan poklon!

 

10. Planer ili putnički dnevnik

Ako osoba koju želite da iznenadite voli zanimljive sveščice ili voli da piše, ovakav poklončić može biti interesantan za pisanje zanimljivosti sa putovanja, adresa osoba koje je na putovanju upoznala, preporuke mesta i slično. Ja još uvek čuvem sveščice sa raznih destinacija, u kojima se nalaze i najsitniji detalji nekih putovanja. Uvek je lepo prelistati i podsetiti se kada se putovanje završi. Neke od njih pretočila sam u putopise, a baš tako je i nastala ideja za ovaj blog.

11. Kofer

Fotografija kofera i ručnog prtljaga
Koferi su uvek u pripravnosti

Još se sećam sjaja u očima kada sam od prijateljica za jedan rođendan dobila ciklama Carpisa kofer. Godinu posle toga od roditelja stiže i retro Samsonite ručna torba. Oba i dan-danas koristim i lepo su me služila uprkos raznim terenima i neadekvatnom ophođenju aerodromskih službi. Danas na poznatim sajtovima možete naručiti i dodatke za kofere, poput futrola za kofere, organizera, nesesera i vrećice za pakovanje korištenog veša ili cipela. Svi ljubitelji putovanja cene ovakve poklone, pa ukoliko je vaš budžet nešto slabiji, udružite se sa nekim i kupite  kvalitetan poklon.

12. YoloBook Album

Slika foto- albuma
Uz YoloBook album možete da proživljavate momente sa putovanja čak i kada se oni završe

Čak i ako vaši prijatelji trenutno ne putuju, ali su veliki ljubitelji putovanja, veoma ćete ih prijatno iznenaditi ako poručite nesvakidašnji YoloBook Album sa njihovim slikama sa putovanja koje ste prikupili na njihovim društvenim mrežama.  A kako do albuma? Jednostavno. Posetite njihovu web stranicu  www.yolobook.rs i pratite instrukcije koje se tamo nalaze. Album možete poručiti za 890 dinara preko mobilne ili web aplikacije. Ako naručujete više, dobijate i popust. Nakon što se registrujete, 48 fotografija možete odabrati putem Fejsbuka ili Instagrama. I to je to. Albumčić stiže na adresu vašeg prijatelja koji će uživati u interesantnom poklonu.

13. Knjiga “501 must-visit destinations “

Svi ljubitelji putovanja znaju za ovu knjigu. Prepuna je fotografija visoke rezolucije sa svim tim divnim destinacijama. Sadrži 501 destinaciju koju svaki putnik treba da poseti. Ova knjiga je neprocenjiv izvor inspiracije za sve neustrašive putnike koji su u potrazi za svojom sledećom avanturom, kao i za ostale koji žele da iskuse nove pejzaže i kulture.

Travel is a gift you give to yourself

Da zaključimo: savršen poklon zavisi najviše od karaktera osobe, ali može da zavisi i od pola ili vrste putovanja. Tako na primer, ukoliko se osoba sprema na letovanje lep peškir ili neseser za kozmetiku će je sigurno obradovati. Ako je vaš pustolov ljubitelj prirode švedski nož (multi tool) je izuzetno potreban za boravak u prirodi, a platnena ležaljka može da posluži za uživanje kada se zakači između dva drveta.  Svaki “outfit” za zimovanje može da osveži nova bandana, šal, kapa, naočare ili ski-rukavice. Ako su vaši prijatelji roditelji i idu na putovanje sa bebom, biće im korisna marama ili ranac za nošenje dece.

Poklanjajte drugima, ali ne zaboravite da nagradite i sebe. A koji je najbolji poklon? Putovanje, logično! 🙂

Slika tapiserije italijanskog umetnika na temu mape sveta. Muzeju moderne
Mapa sveta- tapiserija Aligijerija Boetija u Muzeju moderne umetnosti (The MOMA) u Njujorku

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *